Nieuws

Beveiligingsupdate

By 12 juli 2019 november 14th, 2019 No Comments

Wij 4Bizz Business Solutions willen graag onze contacten up-to-date houden over het laatste nieuws en de nieuwste technologieën op ICT gebied. Dit doen wij door periodiek een nieuwsbrief te versturen en hierbij leest u ons eerste exemplaar.

Een belangrijk onderwerp voor ieder bedrijf dat met IT en dus met data werkt, is beveiliging. Wat is beveiliging en hoe pas ik het toe? Ben ik wel veilig? Dat zijn vragen die bedrijven zichzelf zouden moeten stellen. Wanneer we het over beveiliging hebben, hebben we het natuurlijk over informatiebeveiliging.

Informatiebeveiliging is kort samengevat er voor zorgen dat alleen de juiste personen toegang hebben tot bepaalde data. In deze nieuwsbrief geven we informatie over een aantal belangrijke onderwerpen met betrekking tot beveiliging die voor ieder bedrijf belangrijk zijn.

Phising

Phishing is een vorm van digitale oplichting. Phishing gebeurt via e-mail, WhatsApp en sms (smishing). Slachtoffers worden bijvoorbeeld naar een valse website gelokt waar ze vervolgens hun bank- of andere inloggegevens prijsgeven. Ook doen ze zich vaak voor als familielid. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan door sociale media accounts te hacken, met als doel geld te vragen aan gerelateerde.

Momenteel vinden er veel phishing pogingen plaats waarbij de beller zich voordoet als een medewerker van Microsoft en toegang probeert te krijgen tot uw computer. De beller probeert u naar een website te laten browsen en software te downloaden. Door het downloaden van deze software krijgen zij vaak toegang tot uw gehele computer.

Pas op, dit is een hack poging! Zorg er voor dat u direct de verbinding verbreekt en volg al zeker geen instructies op. Mocht u toch instructies hebben opgevolgd, kunt u altijd contact met ons opnemen.

Data classificatie

Data classificatie is het toekennen van een beveiligingsniveau aan data en informatie. Dit is in de eerste plaats belangrijk, omdat met behulp van deze classificatie maatregelen genomen kunnen worden om risico’s af te dekken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan technische maatregelen zoals het onmogelijk maken van informatie ontsluiting op een tablet. Een tweede, en misschien wel een belangrijker punt, is dat u en uw collega’s kunnen inschatten waar u uw informatie kunt gebruiken en kunt ontsluiten.

De verantwoordelijke voor de informatie dient de informatie te classificeren op basis van de noodzaak, prioriteit en verwachte graad van bescherming. Dit betekent bijvoorbeeld ook dat wanneer je een PowerPoint presentatie maakt, je moet bepalen wat de waarde is van de informatie in de slides. Dataclassificatie kent volgens richtlijnen vier niveaus: openbaar, bedrijfsvertrouwelijk, vertrouwelijk en geheim.

Wilt u meer weten over dataclassificatie en hoe dit mogelijk in uw organisatie valt toe te passen? Neem dan gerust contact met ons op.

Wachtwoorden

Alles is beveiligd met een wachtwoord, het is dus van groot belang dat deze manier van authenticatie zo veilig mogelijk is. Het is belangrijk om als organisatie een goed wachtwoordbeleid te hanteren. Een aantal onderwerpen voor wachtwoordbeleid zijn bijvoorbeeld:

 • Speciale tekens
 • Hoofd en kleine letters
 • Periodieke verplichte wijziging
 • Opslaan van wachtwoorden verbieden
 • Toepassen van tweefactorverificatie

Voorbeelden van zwakke wachtwoorden die makkelijk te kraken zijn:

 • Zwak
 • Nienke1984
 • 123456
 • Qwerty321
 • welkom01
 • voetbal123
 • Facebook01!

Het is beter om geen persoonlijke gegevens te gebruiken in uw wachtwoord. Denk hierbij aan uw naam, geboortedatum, naam huisdier of naam/data van gerelateerde.

Back-up

Een back-up of reservekopie is een kopie van gegevens die zich op een gegevensdrager of binnen een applicatie bevinden om deze te kunnen herstellen mochten ze beschadigd of kwijt raken. Wij adviseren u dan ook om regelmatig een back-up te maken en deze veilig te bewaren. U kunt via ons ook back-uppen. Wij back-uppen op een dagelijkse basis, waardoor u nooit belangrijke gegevens zult verliezen.

Beveiligingssoftware

Goede beveiligingssoftware op uw pc is een van de eerste stappen om aan virussen en dergelijke te voorkomen.

De afgelopen jaren hebben de oplossingen van ESET vele bedrijven beschermd tegen talloze virussen en andere potentiële dreigingen.

Als partner van ESET bieden wij ESET Internet Security aan. Het antiviruspakket van ESET is een van de best getest antivirussoftware. Wij kunnen het best aansluitende pakket implementeren bij uw organisatie.